Латвійський депутат Ріхардс Колс, під час зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, облаяв делегацію росії, після чого на знак протесту із зали вийшла половина делегацій.

У своєму Twitter Колс виклав уривок свого виступу, де він емоційно звертається до присутніх і засуджує той факт, що делегацію росії – яких він назвав воєнними злочинцями – взагалі допустили до участі в ПА ОБСЄ.

“Той факт, що ця делегація тут, а надто – делегація, що складається з підсанкційних осіб, які голосували за анексію території незалежної країни, Донбасу, Херсонської, Запорізької областей, Луганська – це просто ганьба! Це ті принципи, які ця інституція покликалась захищати й сторожити! А ми сидимо, наче нічого не сталось!” – заявив Колс.

“Скористаюсь моментом – і заздалегідь перепрошую, пане голово. Передам повідомлення російській делегації, що сидить у цій залі, процитувавши українських прикордонників: “Русский военный корабль, пошел нах*й”, – додав латвійський депутат.

Представник росії на це відповів, що перебуває на сесії правомочно, і запропонував незгодним вийти із зали «разом зі своїми українськими прапорами». В результаті половина делегацій залишила засідання.

Довідка: Коли стало відомо, що Австрія дала візи представникам білоруської та російської держав, Польща, Литва та Україна відмовилися брати участь у сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ. Однак ці країни направили делегатів до Відня для переговорів із партнерами.