Свято Світлого Христового Воскресіння, Великдень або Пасха – це найбільше християнське свято, визначна подія року для віруючих всього світу. Незважаючи на це, істинне духовне значення Пасхи відомо не всім. Для багатьох Великдень – це тільки зовнішні атрибути: великодні яйця, паски, ритуальне освячення випивки та їжі тощо. Навіть говорячи традиційне: «Христос воскрес!», ми не замислюємось про зміст та значення цих слів. В чому ж полягає суть свята Пасхи та що це може означати для людини, яка живе в сучасному світі?

На мові оригіналу слово «пасха» означає «пройти мимо, оминути». В книзі «Вихід» Старого Заповіту описуються події, коли народ Ізраїля, перебуваючи в єгипетському рабстві і готуючись до виходу із Єгипту, по слову Мойсея, окропив бокові одвірки кров’ю ягнят. Тієї ночі ангел-губитель оминув ті домівки, які були позначені кров’ю. Ця подія стала праобразом, підгрунтям того, що Іісус Христос проллє Свою кров заради викуплення і спасіння всього людства. Більшість коментаторів датують цю подію 1491 роком до Різдва Христового, але тут прихований великий зміст і образи майбутнього.

Воскресіння Христове, Пасха – це поворотний момент в історії людства, фундаментальна істина Нового Заповіту, перша і найважливіша звістка, яку почали проповідувати апостоли. Так, у своєму Посланні до Коринтян, апостол Павло ствердно говорить про те, що «…наша Пасха – Христос, за нас у жертву принесений». Ні за які гроші ми не можемо купити спасіння, ніякими добрими справами не здатні спокутувати свої гріхи. Лише Божа милість, Пасха – Агнець Божий, Його кров, пролита на хресті, анулює всі наші беззаконня, знаменує перемогу над смертю, символізує початок нового вільного життя, викупленого Іісусом Христом. Саме Його жертовною кров’ю помічаються серця тих, хто вірує в Нього. Так, в Евангелії від Івана, апостол говорить про це такими словами: «Бо так Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне».

Кожна, абсолютно кожна людина, незалежно від віку, раси чи етнічного походження потребує примирення з Богом. Це доведена істина і все, що нам потрібно, це щиро прийти до Нього в молитві, промовивши прості слова: Отець Небесний! Я приходжу до Тебе в молитві, усвідомлюючи всю свою гріховність. Я вірю Твоєму Слову і вірю в те, що кров Іісуса Христа омиє і очистить мене від всякого гріха. Дякую Тобі за те, що Ти чуєш мою молитву і приймаєш мене таким, який я є».

Тож, в наближенні пасхальних свят, варто пам’ятати, Великдень – це не просто привід навести порядок у домі, спекти смачних пасок, і потім, з азартом, весело обговорюючи буденні справи, провести час за святковим столом з рідними та друзями. Пасха – це Його смерть і воскресіння заради нашого виправдання, це – перемога Божої любові над світом, гріхом і невірою, велике свято для всіх, хто прийняв Іісуса Христа як свого Спасителя і Господа. Христос воскрес! Воістину,