Управління комунального господарства та будівництва Павлоградської міської ради через торги замовило ТОВ «БК-Новобуд» реконструкцію гуртожитку для внутрішньо переміщених осіб за 129 млн. грн.

Про це з посиланням на Слідство.Інфо пише Антікор.

У кошторисі найбільша сума припадає на будматеріал, який врахували у три з половиною рази дорожче за ринкові ціни. Ймовірна переплата становить 4 млн. грн.

Гуртожиток мають реконструювати до грудня 2025 року. Зокрема, утеплять фундамент, оброблять балкони, відремонтують підлогу та стіни, встановлять системи оповіщення про пожежу та керування евакуацією людей.

Як виявили журналісти «Слідство.Інфо», у підсумковій відомості ресурсів найбільша сума 5,54 млн грн іде на металеву сітку 4ВР1 із розміром комірки 100х100 мм і товщиною дроту 4 мм. Компанія врахувала її по 358 грн/кв. м (тут і далі ціни вказано з ПДВ).

Компанія ZSK продає таку саму сітку за 97,20 грн/кв. м, а «ФакторБуд» – за 103 грн/кв. м. Це у три з половиною рази дешевше від кошторисної ціни. Таким чином, імовірна переплата на металевій сітці становить близько 4 млн грн.

На інших тендерах, які проаналізували журналісти «Слідства.Інфо», така сітка теж дешевша.

Так, у будівництво укриття Дніпровського ліцею її заклали по 97 грн/кв. м. У кошторисі укриття в гімназії міста Підгородне на Дніпропетровщині така сітка врахована по 133 грн/кв. м. Крім того, нещодавно Криворізька міська лікарня замовила таку сітку за 129 грн/кв. м.

Договірна ціна є твердою. Тобто Павлоградська міськрада не зможе скоригувати ціни матеріалів в актах виконаних робіт і платитиме за цінами, вказаними у кошторисі.

Очікувана вартість закупівлі становила 137 млн грн. На тендер прийшла лише одна компанія «БК-Новострой» із ціною 129 млн грн, що було на 6% дешевше. З нею і підписали договір.

Фірма «БК-Новострой» зареєстрована в 2018 році на Дніпропетровщині. Її власник Вадим Борсяк також володіє ТОВ Фірма «Буденергомонтаж» з Ольгою Рожковою. Цей бізнесмен є обвинуваченим у справі щодо привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (частина 2 статті 367 КК України). Кримінальну справу відкрив Дружківський міський суд, що на Донеччині, у 2019 році, потерпілим є відділ освіти Ясинуватської РДА. Найближче судове засідання заплановане на серпень в онлайн-режимі.

Із 2021 року «БК-Новострой» натендерила 373 млн грн, переважно у нинішнього замовника.