З січня 2023 року КП «Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» ПМР (Павлоградський водоканал) та ще в 31 водоканалі запланували підвищити оплату за послуги центрального водопостачання та водовідведення. Судячи з усього, в Павлограді буде найвищий тариф, серед усіх, чиї тарифи буде затверджувати НКРЕКП (підтвердження на фото).

Сьогодні, 27 грудня, проект рішення буде розглянуто та, скоріш за все, затверджений на засіданні Національної комісії з питань регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Підвищення тарифів плануються провести в два етапи — з 1 січня та з 1 липня 2023 року. Це стосується як роздрібних тарифів для споживачів, так і оптових — для підприємств, які реалізують воду або очищають стічні води іншим підприємствам водопровідно-каналізаційного господарства.

До проекту документа окрім Павлограда включено водоканали з Вінниці, Луцька, «Аульський водовід» Дніпропетровської облради, Дніпро, Новомосковськ, компанії «Енергоресурси», «Дніпро — Західний Донбас», Кривий Ріг, Краматорськ, Житомир, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Біла Церква, Кіровоград, Львів, Дрогобич, Одеса, Кременчук, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Хмельницький, Кам’янець-Подільський, «Азот» (Черкаси) та «Черкасиводоканал», Чернівці, Чернігів, водоканал «Укрзалізниці» та «Київводоканал».

Більшість водоканалів аргументували необхідність підвищення тарифів на послуги декількома причинами.

Павлоградський водоканал привів такі чинники:

  • минулого року зменшилися обсяги реалізації послуг — на 3,04% із водопостачання та на 3,33% із водовідведення;
  • водночас збільшилися витрати на електроенергію — на 33,06% із водопостачання; на 17,25% із водовідведення; 
  • витрати на оплату праці персоналу зросли на 5,61 із водопостачання; на  — 26,27 % з централізованого водовідведення;
  • збільшилися витрати на придбання води на 32,55 %;
  • збільшилась амортизація, у зв’язку з введенням в експлуатацію основних засобів:
    на 40,34 % з централізованого водопостачання; на 16,06 % з централізованого водовідведення.

Як заявили в Павлоградводоканалі, що в умовах воєнного стану громадські слухання з питання подорожчання водопостачання та централізованого водовідведення на 2023 рік не проводилось.

Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для всіх (окрім оптових) споживачів,
наступним ліцензіатам, за 1 куб. м.

Проект рішення Національної комісії з питань регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підготовлений КП «Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» ПМР