Наближається одне із найцікавіших та наймістичніших українських народних свят – Івана Купала, яке святкується в ніч з 6 на 7 липня.

Цей день не дарма називають святом вогню і води, адже майже всі обрядові дійства пов’язані з цими двома стихіями. Саме тому для надзвичайників Дніпропетровщини це свято – час посиленої уваги, оскільки масові народні гуляння несуть у собі небезпеку виникнення пожеж, а також надзвичайних подій на воді.

Аби святкування відбулися безпечно й кожен зміг знайти свою «долю» без шкоди для власного здоров’я, рятувальники нагадують п’ять простих правил безпеки:

– основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання.

– купатися дозволено лише у світлу пору доби.

– слід уникати води зі швидкою течією та не плавати наодинці, особливо, якщо ви не впевнені у своїх силах.

– ні в якому разі не можна заходити у воду напідпитку!

– утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків.

В ніч на Івана Купала розпалюється велике багаття, через яке стрибають поодинці або в парі. Купальське вогнище, згідно з переказами, має велику міфічну силу. Через нього стрибають всі, проходячи таким чином своєрідний ритуал очищення. Та залишене без нагляду багаття за наявності вітру та легкозаймистих матеріалів за лічені хвилини може перерости у неконтрольовану пожежу.

Пам’ятайте! Погано загашене вогнище приховує в собі небезпеку. Будьте уважними та обережними з вогнем, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

У разі ж виникнення надзвичайної події чи пожежі, негайно телефонуйте до Служби порятунку за телефоном «101»! 

І головне під час святкування пам’ятайте – епідемія COVID-19 досі шириться Україною і встановлений карантин без його виконання не матиме необхідного ефекту. Люди повинні відповідально ставитися до свого здоров’я, дотримуватися соціальної дистанції та правил особистої гігієни.