З настанням весни набуває актуальності проблема стихійного спалювання сухої трави. Тепла і ясна погода призводить до підвищення класу пожежонебезпеки. У зв’язку з цим збільшується небезпека виникнення пожеж в екосистемах, на присадибних ділянках та в лісі.

Про це говориться на сайті Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області.

Тільки за минулу добу (18.03.2020) на території Дніпропетровської області в природних екосистемах виникло 30 пожеж на загальній площі 24 га. Найпоширеніші пожежі в екосистемах – це трав’яні підпали. У більшості випадків причиною загорянь є людський фактор. Громадяни спалюють сміття і торішню траву на своїх городах і присадибних ділянках, а діти підпалюють траву біля доріг і на пустирях. Все це призводить до серйозної пожежі, і під загрозою може опинитися чиєсь життя та житло.

Навесні торішня трава швидко висихає на сонці і легко спалахує від будь-якої іскри. Горіння трави швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Горіння стерні та сухої трави – процес некерований. Також варто пам’ятати , що під час горіння стерні, сміття та інших відходів, в атмосферу виділяється величезна кількість небезпечних речовин, що отруює навколишнє середовище.

Рятувальники Дніпропетровщини сподіваються, що при спільній взаємодії фахівців Служби порятунку «101» та населення, а саме, при свідомому ставленні кожної людини  до навколишнього середовища, пожежі можна запобігти, тим самим і поменшала б сума коштів на боротьбу зі стихією.

Шановні громадяни! Не забувайте, що причиною виникнення пожежі в лісі чи в екосистемах може бути маленький недопалок, а натомість, щоб боротися з вогнем, необхідні значні людські та матеріальні ресурси.

Пам’ятайте!  Якщо ви помітили пожежу, що розгоряється, спробуйте загасити її підручними засобами: гілками дерев, піском чи водою. Якщо ж не вдається впоратися самотужки – терміново телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Тому хочеться закликати усіх жителів Дніпропетровщини бути відповідальними: берегти довкілля, рідний край та його багатства, адже наша безпека в наших руках.